arhitectura peisagera,arhitectura peisagistica, proiectare gradina, proiect gradina, amenajare peisagistica

arhitectura peisagera, arhitectura peisagistica

arhitectura peisagistica este o arta

Arhitectura peisagera este o arta care are la baza respectul si iubirea fata de natura combinate cu un rafinament al esteticului.Arhitectura peisageră include aranjamentul şi selecţia plantelor cu amenajarea terenului prin combinarea elementelor de construcţie ( alei, foisoare, piscine, iazuri etc.) cu accesoriile de grădină ( mobilier de exterior, corpuri de iluminat, vase decorative, etc.) toate acestea într-un concept unitar, echilibrat şi în armonie cu clădirea şi anexele existente.

Cele mai bune proiecte peisagistice sunt cele care au fost proiectate cu grija si cu mare atentie la detalii. Inainte de proiectarea propriu-zisa a gradinii este importanta alegerea unui stil ce se potriveste cel mai bine casei si toate elementele ce o inconjoara.
In momentul alegerii stilului peisagistic trebuie sa gasim impreuna raspunsurile urmatoarelor intrebari:

  • Ce fel conditii exista in gradina? Este o zona insorita sau cu mai multa umbra?
  • Care sunt activitatile ce vor avea loc in gradina?
  • Cine va folosi spatiul din gradina? Copii si animalele trebuiesc luate in considerare
  • Gradina trebuie proiectata astfel incat sa fie usor de intretinut sau doresti sa petreci mult timp avand grija de ea?
  • Ce stil peisagistic este complementar stilului casei tale?

Fie ca inconjoara o casa de la tara sau una de la oras, gradina poate deveni o oaza de liniste, un loc in care sa evadati din viata de zi cu zi. Daca optati pentru un design exotic sau total diferit de mediul inconjurator, intoarcerea dupa o zi obositoare in linistea gradinii va fi ca o intrare intr-o lume noua. Puteti alege decoruri salbatice, cu arbusti lasati sa creasca aparent liber, cu flori bogate si iarba inalta, totul presarat cu pietre vechi sau ruine. Sau gradini japoneze delicate in care fiecare element, de la pietrele aleii pana la susurul mini-cascadelor, este studiat si se afla in armonie totala cu celelalte. Sau poate o gradina moderna, cu lumini albe si alei geometrice.
Toate acestea pot fi realizate printr-un proiect de arhitectura peisagera. Arhitectul va asculta dorintele dumneavoastra, va analiza structura terenului si elementele inconjuratoare (inclinatie, vecinatati, expunerea la vant, cum se face accesul) si va concepe un proiect de gradina pana la cele mai mici detalii. In functie de tema aleasa si de atmosfera pe care vreti sa o redati gradinii, proiectul de arhitectura peisagera va contine tipuri de flori si succesiunea lor in sezon, materiale folosite pentru amenajare, impartirea spatiului, schema de iluminare si sitemul de irigatie atat de necesar.

arhitectura peisagera arhitectura peisagisticaamenajari peisagerearhitectura peisagera, arhitectura peisagistica